125 μαθητές και μαθήτριες των Αρσακείων και Τοσιτσείων Σχολείων Ψυχικού και Εκάλης (102 απόφοιτοι της Α΄ Λυκείου και 23 απόφοιτοι της Γ΄ Γυμνασίου) συμμετείχαν με έντονο ενδιαφέρον στα Θερινά Σχολεία που πραγματοποιήθηκαν, από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου 2025, σε επιλεγμένες Σχολές και Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αθήνας, το Αρεταίειο Νοσοκομείο, τη Διπλωματική Ακαδημία και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρόκειται για μια δράση που διοργανώνεται για δεύτερο συνεχόμενο σχολικό έτος από τους Συμβούλους Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Φ.Ε., τον κ. Παντελή Κατηνιώτη και την κα Αικατερίνη Σουφλιά, οι οποίοι υποστηρίζουν τα Σχολεία του Ψυχικού, καθώς και την κα Ιωάννα Κούρτη και την κα Αικατερίνη Ζαχαροπούλου, οι οποίες υποστηρίζουν τα Σχολεία της Εκάλης.

Κατά τη διάρκεια των θερινών σχολείων, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας βίωσαν σε πραγματικές συνθήκες την ακαδημαϊκή ζωή, συμμετέχοντας σε εργαστήρια, διαλέξεις, σεμινάρια, μαθήματα, ξεναγήσεις και ποικίλες άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η υλοποίηση της εν λόγω δράσης, η οποία αποτελεί φυσική συνέχεια των Ημερίδων Επαγγελματικού Προσανατολισμού που διοργανώνονται από τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, των σχολικών παιδαγωγικών επισκέψεων σε Πανεπιστημιακές Σχολές και των συμβουλευτικών συναντήσεων με τους μαθητές και τις μαθήτριες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, στοχεύει στην ενεργητική πληροφόρηση των μαθητών/τριών και την εξοικείωσή τους με το ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Οι Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι υπόλοιποι φορείς και τα ιδρύματα που φιλοξένησαν εφέτος τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων μας είναι τα ακόλουθα:

Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ

Υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Νικόλαος Βλάχος, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, 23 μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων μας επισκέφθηκαν τη Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής της Κλινικής και Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Νικόλαος Βλάχος. Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας παρακολούθησαν τον κ. Βλάχο κατά την καθοδήγηση των ειδικευομένων του για την αντιμετώπιση περιστατικών. Ακολούθως, παρακολούθησαν την ανάγνωση της περίληψης μίας επιστημονικής έρευνας και τον σχολιασμό της από ιατρούς και ειδικευομένους. Στη συνέχεια συζήτησαν μαζί του, καθώς και με άλλους ιατρούς του Νοσοκομείου θέματα σχετικά με τις σπουδές στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, τις απαιτήσεις του ιατρικού επαγγέλματος και τα χαρακτηριστικά των ιατρικών ειδικοτήτων.

Μετά την επίσκεψη στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, οι μαθητές/τριές μας με τους συνοδούς καθηγητές τους μετέβησαν πεζή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, όπου αρχικά επισκέφθηκαν το Ανθρωπολογικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1886 και είναι ένα από τα αρχαιότερα

Μουσεία του Ανθρώπου στην Ευρώπη. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Παθολογικής Ανατομικής, όπου η Επιμελήτρια Α΄ Παθολογοανατόμος στο Γ.Ν.Α. και στο Λαϊκό Νοσοκομείο, κα Δήμητρα Καραγιάννη, μας παρουσίασε με εύληπτο τρόπο την ιστορική συλλογή Rokitansky, εμπλουτισμένη από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα με μεγάλο αριθμό παθολογοανατομικών εκθεμάτων. Η περιήγησή μας στην Ιατρική Σχολή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο Κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης (Κ.Ι.Π.), όπου οι μαθητές μας συμμετείχαν σε προσομοιώσεις λαπαροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων, υπό την καθοδήγηση του μέλους Ε.Τ.Ε.Π. Ακτινοφυσικής, κ. Δημητρίου Θανασά.

 

Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ

Υπεύθυνοι Καθηγητές: κα Ουρανία Τσιτσιλώνη, Καθηγήτρια Ανοσολογίας, κ. Δημήτριος Στραβοπόδης, Καθηγητής Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης.

Το Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ αποτελεί το πρώτο Πανεπιστημιακό Τμήμα με το οποίο συνεργάστηκαν τα Αρσάκεια Σχολεία στο πλαίσιο των θερινών σχολείων, πριν από 2 έτη. Εφέτος, κατά τη διάρκεια της τριήμερης συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία:

– να συμμετάσχουν ενεργά σε Εργαστήρια [τεχνικές Βιοχημείας, Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, όπως κυτταροκαλλιέργειες, κυτταρομετρία ροής (ανάλυση δειγμάτων αίματος και μυελού των οστών ασθενών), ανάλυση και μελέτη της ενεργότητας κινασών (κινασομική), ανάλυση πρωτεϊνών (πρωτεομική), PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), ανοσοφθορισμό, ηλεκτροφορήσεις, ανοσοστύπωμα κατά Western (Western Blot), δοκιμασίες χημειοευαισθησίας],

– να παρακολουθήσουν σεμινάρια με ποικίλη θεματολογία,

– να παρευρεθούν σε παρουσιάσεις διπλωματικών εργασιών μεταπτυχιακών φοιτητών,

– να ξεναγηθούν στο Μουσείο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει ζωή 160 ετών και είναι το πρώτο και πληρέστερο του είδους του στην Ελλάδα, εφόσον περιλαμβάνει πλούσιες συλλογές ζώων και εντόμων από την Ελλάδα και όλη την υφήλιο,

– να παρακολουθήσουν μαθήματα στα αμφιθέατρα διδασκαλίας,

– να έχουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων για αναζήτηση βιβλιογραφίας.

 

Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Κωνσταντίνος Μπραϊμάκης, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Τομέας Θερμότητας

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου, 28 μαθητές και μαθήτριές μας επισκέφθηκαν τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Καθηγητής και Επικεφαλής του Τομέα Θερμότητας της Σχολής, κ. Χρήστος Τζιβανίδης και ο Επίκουρος Καθηγητής, κ. Κωνσταντίνος Μπραϊμάκης, ο οποίος είναι και απόφοιτος των Σχολείων μας. Στην αρχή της επίσκεψής μας, πραγματοποιήθηκε διαδραστική παρουσίαση του κ. Τζιβανίδη με στόχο την εξοικείωση των μαθητών/τριών με την Επιστήμη της Μηχανολογίας. Ακολούθησε ομιλία του κ. Μπραϊμάκη, η οποία περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με τη φύση του επαγγέλματος και τα επιμέρους αντικείμενα που εμπίπτουν στο πεδίο ενασχόλησης του Μηχανολόγου Μηχανικού σήμερα, ενώ αναλύθηκαν επαγγελματικές εξειδικεύσεις των Μηχανολόγων Μηχανικών στους δυναμικούς τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών, των Κατασκευών και της Βιομηχανικής Παραγωγής/Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στην πληροφόρηση για την απασχόληση των Μηχανολόγων Μηχανικών στον τομέα της Ενέργειας. Συγκεκριμένα, αναλύθηκε ο ρόλος των Μηχανολόγων Μηχανικών σε τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτήρια και στη Βιομηχανία. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνοπτική παρουσίαση ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου συναφών με την ηλιακή ενέργεια και την ενεργειακή συμπεριφορά κτηρίων. Στην πλειονότητά τους, οι παρουσιάσεις είχαν διαδραστικό χαρακτήρα.

Στο τέλος της επίσκεψής μας, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των μαθητών και των μαθητριών σε χώρους των ακόλουθων Εργαστηρίων της Σχολής: 1. Ψύξης-Κλιματισμού και Ηλιακής Ενέργειας και 2. Ατμοκινητήρων και Λεβήτων. Εκεί οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να δουν κάποιες μηχανολογικές πειραματικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά και να παρακολουθήσουν την ανάλυση της λειτουργίας και του σκοπού τους.

 

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Υπεύθυνοι Καθηγητές:

Εργαστήριο Λιμενικών Έργων: κα Βίκυ Τσουκαλά, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου, κ. Μιχάλης Χονδρός, Επίκουρος Καθηγητής, κ. Αθανάσιος Ζήρος, ΕΔΙΠ.

Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας: κ. Μιχαήλ Φραγκιαδάκης, Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Δομοστατικής

Εργαστήριο Οδοστρωμάτων: κα Χριστίνα Πλατή, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου, κα Αγγελική Αρμένη, ΕΔΙΠ και επιστημονικός συνεργάτης.

Την Τρίτη 24 Ιουνίου, 18 μαθητές και μαθήτριές μας επισκέφθηκαν τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στην αρχή της επίσκεψης έλαβε χώρα ένας σύντομος χαιρετισμός από την Κοσμήτορα της Σχολής κα Ελένη Βλαχογιάννη, ένα θερμό καλωσόρισμα από τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα κ. Ευστράτιο Μπαδογιάννη και μια υπέροχη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Σχολής. Ακολούθησε παρακολούθηση από τους/τις μαθητές/τριες σύντομων διαλέξεων και πειραμάτων στα ακόλουθα 3 εργαστήρια: α) Αντισεισμικής Τεχνολογίας, β) Λιμενικών Έργων και γ) Οδοποιίας.

Ειδικότερα, στο Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Τομέα Δομοστατικής, τα παιδιά, καθοδηγούμενα από τον καθηγητή κ. Μιχαήλ Φραγκιαδάκη, ήρθαν σε επαφή με φαινόμενα και έννοιες, όπως είναι ο σεισμός, οι δυναμικές φορτίσεις των κτηρίων και ο σχεδιασμός πλακών και υποστυλωμάτων. Επίσης, παρατήρησαν σύγχρονες πειραματικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων και η σεισμική τράπεζα.

Στο Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Τομέα Υδραυλικής, παρακολούθησαν ζωντανά, υπό την επίβλεψη του επίκουρου Καθηγητή κ. Μιχάλη Χονδρού και του ΕΔΠ κ. Αθανάσιου Ζήρου, και ένα πείραμα σε μοντέλο υπό κλίμακα στην κύρια δεξαμενή του εργαστηρίου σχετικά με την διάδοση των θαλάσσιων κυματισμών, ενώ έμαθαν πολλά σχετικά με τη δομή των έργων προστασίας ενός λιμένα (κυματοθραύστες – κατακόρυφα μέτωπα – προβλήτες κ.λπ.).

Τέλος, στο εργαστήριο Οδοποιίας του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας εξοικειώθηκαν με τη δομή των καταστρωμάτων των οδών και, κυρίως, με τις μεθόδους ελέγχου της ποιότητας των δομικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Η περιήγησή στο εργαστήριο ξεκίνησε με μια εξαιρετική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση από την υπεύθυνη καθηγήτρια, κα Χριστίνα Πλατή. Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέφθηκαν τον χώρο, όπου πραγματοποιείται η μελέτη των υλικών οδοποιίας. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις κινητές μονάδες του Ε.Μ.Π. για τον έλεγχο και την ποιότητα των οδοστρωμάτων, οι οποίες διαθέτουν όλα τα όργανα και εργαλεία που είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

 

Τμήμα Στατιστικής, Σχολή Επιστημών & Τεχνολογίας της Πληροφορίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Στυλιανός Ψαράκης, Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής ΟΠΑ

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου, 23 μαθητές και μαθήτριες των Αρσακείων και Τοσιτσείων Γυμνασίων και Λυκείων που ενδιαφέρονται για τις Θετικές – Τεχνολογικές Επιστήμες και τις Οικονομικές Σπουδές, γνώρισαν από κοντά το εξαιρετικό Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην αρχή της επίσκεψής μας περιηγηθήκαμε στους χώρους του κεντρικού κτηρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα αμφιθέατρα των Τμημάτων, στην Αίθουσα Τελετών και στο AUEB Shop. Στο τέλος της περιήγησης αυτής καταλήξαμε στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, όπου και παρακολουθήσαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση που αφορούσε στα επιστημονικά συγγράμματα που διαθέτει η Βιβλιοθήκη και στους τρόπους με τους οποίους οι φοιτητές μπορούν να τα αξιοποιούν στις εργασίες τους.

Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου επί της οδού Τροίας, όπου και μας υποδέχθηκαν και μας καλωσόρισαν οι Καθηγητές του Τμήματος με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, Καθηγητή κ. Ιωάννη Ντζούφρα. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Καθηγητή, κ. Στυλιανού Ψαράκη, η οποία περιλάμβανε πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πολλαπλές εφαρμογές της επιστήμης της Στατιστικής, τις εξαιρετικές προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και τις σημαντικές επαγγελματικές διεξόδους που προσφέρει το Τμήμα. Μετά το τέλος της παρουσίασης, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον κ. Ψαράκη και, στη συνέχεια, να λάβουν μέρος σε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι στατιστικής, με τη βοήθεια των κινητών τους τηλεφώνων.

 

Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Κωνσταντίνος Καμινάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Ο.Π.Α.

Την Πέμπτη 26 Ιουνίου, 21 μαθητές και μαθήτριές μας επισκέφθηκαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να παρακολουθήσουν σεμινάριο με αντικείμενο το Digital Marketing και τα Social Media. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου επί της οδού Τροίας, από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Ο.Π.Α., κ. Κωνσταντίνο Καμινάκη. Το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα τμήματα του Ο.Π.Α. Από το 1992 μέχρι και σήμερα αποτελεί το πρώτο και μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα το οποίο εξειδικεύεται στην επιστήμη του μάρκετινγκ, προσφέροντας σπουδές μάρκετινγκ και επικοινωνίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Όσον αφορά το σεμινάριο που παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, σκοπός του ήταν η παρουσίαση των αρχών του Digital Marketing και της χρήσης των Social Media στο πλαίσιο του σύγχρονου επιχειρηματικού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εξαιρετικά ελκυστικές διαδραστικές δραστηριότητες και να παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δυνητικές επαγγελματικές προοπτικές και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας οι οποίες προσφέρονται από το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.

 

Νομική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Υπεύθυνοι Καθηγητές για τη Νομική: κα Καλλιόπη Χριστακάκου, Ομότιμη Καθηγήτρια, κ. Ιωάννης Σκανδάλης, Επίκουρος Καθηγητής | Υπεύθυνη Καθηγήτρια για την Ε.Ε.Δ.Α.: κα Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια Νομικής

Την Τετάρτη 18 Ιουνίου, 25 μαθητές και μαθήτριές μας επισκέφθηκαν τη Νομική Σχολή Αθηνών. Η υποδοχή τους έλαβε χώρα στη Βιβλιοθήκη της Νομικής, όπου και ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν σχετικά με τις υπηρεσίες και τις δράσεις της για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής. Ακολούθως, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας μετέβησαν στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Νομικής, όπου και παρακολούθησαν μια αναλυτική παρουσίαση σχετικά με το περιεχόμενο των σπουδών και τους κλάδους της Νομικής Επιστήμης από την Ομότιμη Καθηγήτρια κα Καλλιόπη Χριστακάκου και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Ιωάννη Σκανδάλη. Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις ερωτήσεις τους σχετικά με τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, τους διαγωνισμούς και τις προσομοιώσεις εικονικών δικών, τις συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, καθώς και σχετικά με τα ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον νομικό κλάδο.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη συνοδό καθηγήτριά τους μετέβησαν στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπου ενημερώθηκαν από την καθηγήτρια Νομικής κα Μαρία Γαβουνέλη και το επιστημονικό προσωπικό της Επιτροπής σχετικά με την αποστολή και το έργο Επιτροπής και τη Νομική Επιστήμη. Πιο συγκεκριμένα, η κα Γαβουνέλη ανέλυσε την πρακτική συμβολή της Ε.Ε.Δ.Α. στην ουσιαστική πραγμάτωση της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ η επιστημονική συνεργάτιδα της Ε.Ε.Δ.Α., κα Αικατερίνη Χαροκόπου, πραγματοποίησε μια εξαιρετική παρουσίαση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο και το έργο της επιτροπής αυτής.

 

Διπλωματική Ακαδημία, Υπουργείο Εξωτερικών

Υπεύθυνος Προγράμματος: κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, Διευθυντής της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας, Πρέσβης

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025, 21 μαθητές και μαθήτριες των Αρσακείων και Τοσιτσείων Λυκείων επισκέφθηκαν τη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Διευθυντής της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας, Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο Διευθυντής Σπουδών – Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, κ. Μιχαήλ Αγγελόπουλος, και ο Ακόλουθος Πρεσβείας, κ. Θεμιστοκλής Τσερλιάγκος – Μπίρης, οι οποίοι μίλησαν στα παιδιά σχετικά με τον ρόλο, την αποστολή και τις προοπτικές επαγγελματικής

σταδιοδρομίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και την οργάνωση, το πρόγραμμα σπουδών και την αποστολή της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας. Ο κ. Διάμεσης, ο κ. Αγγελόπουλος και ο κ. Τσερλιάγκος – Μπίρης αναφέρθηκαν και στη φύση της εργασίας, τις απαιτήσεις, καθώς και τα πολλαπλά καθήκοντα που συνεπάγεται το επάγγελμα του Διπλωματικού Ακολούθου. Επίσης, ανέλυσαν τις συνθήκες εργασίας και τα ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται, προκειμένου ένας Διπλωμάτης να επιτύχει στο έργο του, εκπροσωπώντας επάξια τη Χώρα μας στο εξωτερικό.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές και οι μαθήτριές μας διατύπωσαν τις απορίες και τα σχόλιά τους, καθώς και μίλησαν για τους προσωπικούς τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν με τους υποψήφιους ακόλουθους της ΚΘ’ εκπαιδευτικής σειράς και τη χαρά να γνωρίσουν και απόφοιτους των Σχολείων μας που έχουν επιλέξει να σταδιοδρομήσουν στο χώρο της Διπλωματίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ήταν ότι κατά την επίσκεψή τους στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών οι μαθητές και οι μαθήτριες έγιναν δεκτοί από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, Πρέσβειρα κα Τερέζα Αγγελάτου, η οποία τους μίλησε για το επάγγελμα του Διπλωμάτη και μοιράστηκε μαζί τους εμπειρίες της από τη σταδιοδρομία της στο εν λόγω επάγγελμα. Στο τέλος, έλαβε χώρα ξενάγηση στους χώρους της Ακαδημίας, όπου είναι ελεύθερη η πρόσβαση.

 

Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φορέας διοργάνωσης: Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής

Η Φιλοσοφική Σχολή υποδέχτηκε 10 μαθήτριες των Αρσακείων και Τοσιτσείων Γυμνασίων και Λυκείων στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η εισαγωγή τους σε τμήματα της Σχολής. Για μία ολόκληρη εβδομάδα τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε χώρους της Σχολής, συμμετείχαν σε δράσεις, βιωματικά εργαστήρια, στοχευμένες διδασκαλίες και πειράματα και παρακολούθησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Θερινό Σχολείο της Φιλοσοφικής Σχολής συμμετείχαν περίπου 30 ακόμη μαθητές και μαθήτριες από Πειραματικά, Πρότυπα και άλλα ιδιωτικά Σχολεία.

Ειδικότερα, την 1η ημέρα, αφού έλαβε χώρα η υποδοχή των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών στη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής με μια πολύ ωραία παρουσίαση στον χώρο αυτό, ακολούθησε η παρακολούθηση των Εργαστηρίων «Γλωσσολογία και Διδασκαλία της Γραμματικής», με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Μιχάλη Γεωργιαφέντη και την κα Αγγελική Τσόκογλου και «Φιλοσοφία, Διακυβέρνηση, Οικονομία», με υπεύθυνους καθηγητές την κα Μαρία Χωριανοπούλου και τον κ. Γεώργιο Πολίτη. Τη 2η ημέρα, οι μαθήτριές μας γνώρισαν το Τμήμα «Θεατρικών Σπουδών» και παρακολούθησαν τα Εργαστήρια Ψυχογλωσσολογίας και Νευρογλωσσολογίας, Φωνητικής και Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, με υπεύθυνους καθηγητές την κα Σπυριδούλα Βαρλοκώστα, τον κ. Γιώργο Μαρκόπουλο και τον κ. Άγγελο Λέγγερη. Την 3η ημέρα, αφού πρώτα τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, στη συνέχεια παρακολούθησαν τα Εργαστήρια Παπυρολογίας (υπεύθυνοι καθηγητές: κ. Αμφιλόχιος Παπαθωμάς και κα Μαριάννα Θωμά), Παλαιογραφίας (κα Νικολέττα Καναβού), Ψηφιακής Επεξεργασίας και

Διαχείρισης Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών Γλωσσικών Πόρων (κ. Διονύσης Μπενέτος) και Κυπριακών Μελετών (κα Γραμματική Κάρλα και κα Αντιόπη Αργυρίου).

Την 4η ημέρα, οι μαθήτριές μας επισκέφθηκαν το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας, όπου παρακολούθησαν μια εξαιρετική παρουσίαση σχετικά με τη διδασκαλία της Ελληνικής ως πρόσθετης γλώσσας από τις Καθηγήτριες κα Μαρία Ιακώβου και κα Ελισάβετ Νουχουτίδου. Ακολούθησε η συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο που διεξήχθη στον χώρο του Εργαστηρίου Glossa Contact (Μετάφρασης, Διερμηνείας και Διαχρονικής και Συγχρονικής Μελέτης της Γλωσσικής Επαφής). Την 5η και τελευταία ημέρα τα παιδιά, αφού συμμετείχαν στο εργαστήριο Νεοελληνικής Φιλολογίας, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ευριπίδη Γαραντούδη, επισκέφθηκαν το εντυπωσιακό Στούντιο Ήχου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Στο τέλος, οι μαθητές/τριες μετέβησαν στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης, όπου συμμετείχαν στην όμορφη τελετή λήξης του προγράμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις εντυπώσεις τους και να λάβουν τα πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Αναμφίβολα, τα Θερινά Σχολεία αποτέλεσαν μια δράση που συνέβαλε στην έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση των μαθητών και των μαθητριών μας σχετικά με τα Τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στην ενδυνάμωση της μαθησιακής τους προσπάθειας. Στόχος μας είναι, τα επόμενα χρόνια, να αναπτυχθεί συνεργασία και με άλλα Τμήματα και Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που θεραπεύουν διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, με τη συμμετοχή περισσοτέρων μαθητών και μαθητριών των Σχολείων μας.

Θερινά Σχολεία ΣΕΠ 2025